CHP Milletvekili Sertel: 2016 yılı özgürlükler açısından en karanlık yıl oldu
10 Çalışan Gazeteciler Günü'nün "Çalışamayan Gazeteciler Günü"ne dönüştüğünü belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Genel Başkanı Atila Sertel, "Ülkemizin içinde bulunduğu tabloda basın ve ifade özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. 1961 Anayasası ile verilen tüm haklar geri alınmış, basın ve ifade özgürlüğü yok sayılmış, gazeteciler yoğun baskı altında işsiz, aşsız bırakılmıştır. Son 14 yıl; gazeteciler için basın ve ifade özgürlüğü için tamamen karanlıktı. Ancak yeni Anayasa ile beterin beteri varmış dememek için rejim değişikliğine dur diyeceğiz" dedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, basın ve ifade özgürlüğünün en çok da toplum için gerekli olduğunun altını çizerek, toplumun tüm kesimlerini özgürlüklere sahip çıkmaya davet etti.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde meslek kurumları ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntılara değinin Sertel, şu bilgileri verdi:
KARANLIK YIL
"2016 yılı, ülkemizde basın özgürlüğü ve medyanın en kara yılı olarak ülke tarihine geçti. Çok sayıda gazete, televizyon, dergi, radyo ve internet haber sitelerinin de bulunduğu medya kuruluşlarının yayınları kapatıldı. Yüzlerce gazeteci ya yayın kuruluşları kapatıldığı için ya da yazdıkları haberler yüzünden oluşan baskılar sonrasında işsiz kaldı. 147 tutuklu gazeteci ile en fazla gazeteci hapseden ülkeler arasında liderliğe yükseldik. Uluslararası basın özgürlüğü sıralamasında dünyada 151'inci sıraya geriledik. Sosyal medya aracılığıyla hakaret iddialarıyla ilgili açılan davaların sayısı rekor düzeye yükseldi. Gazeteci ve yazarlara yazı ve haberleri nedeniyle yüzlerce yeni dava açıldı. Gazeteci daha olay yerine varamadan haberlere yayın yasağı getirildi. İnternet yavaşlatıldı. Sosyal medyaya erişim engellendi. Birçok internet sitesine yayınladıkları haberler yüzünden kısmi erişim yasağı getirildi. Hükümeti eleştiren gazeteci ya da vatandaş kim olursa olsun soruşturmaya uğradı, işsiz kaldı. Kısacası; Türkiye'de basın özgürlüklerine ve medyaya baskı, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrasında çıkartılan kanun hükmündeki kararnameler ile birlikte önlenemez boyuta geçti. Böyle bir ortamda Çalışan Gazeteciler Günü'nden söz etmek mümkün değildir."
TBMM Genel Kurulu'na sunulan yeni Anayasa'nın geçmesi durumunda ülkenin içinde bulunduğu bugünkü durumdan çok daha karanlık bir tablo ile karşılaşılacağını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, dikta rejimi karşısında demokrasinin kilit taşı basın ve ifade özgürlüğünü ve tüm özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini söyledi.