KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 21 Ekim 2016 11:14

Tarihe 'Büyük' destek!

Tarihe 'Büyük' destek!
Büyükşehir'in son yıllardaki "tarihe desteği" 100 milyon liraya ulaştı
Tarihi yapıların restorasyonu için 55 milyon lira, arkeolojik kazıların önünü açan kamulaştırmalar için de 35 milyon lira harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 ören yerinde devam eden arkeolojik kazılara da yaklaşık 8.5 milyon TL destek verdi. Büyükşehir'in son yıllardaki "tarihe desteği" böylece 100 milyon liraya ulaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kentin toprak altında kalmış, duvarlar arasında ve dar sokaklara sıkışmış köklü tarihini gün yüzüne çıkarabilmek için arkeolojik kazı alanlarının desteklenmesinden tarihi binaların restorasyonuna kadar yoğun çalışmalar sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamına bugüne kadar kamulaştırmalarla birlikte 98.4 milyon TL harcayan Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması için desteklerini aralıksız sürdürüyor.

Büyükşehir'in tarihe desteği kapsamında atılan en önemli adım, 210 hektarlık "Kadifekale-Agora-Kemeraltı" aksının dev bir 'arkeoloji ve tarih' parkına dönüştürülmesi.. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararı ile  "yenileme alanı" ilan edilen alanın tarihi, kültürü ve ekonomisi korunup canlandırılarak turizm açısından bir çekim merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. 

Sadece kazılar için  8.4 milyon TL
2012 yılından beri Smyrna antik kenti (Agora) ve Foça ilçesindeki kazı çalışmalarına maddi destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında destek kapsamını genişleterek Erythrai (Çeşme-Ildırı), Smyrna (Bayraklı), Yeşilova Höyüğü (Bornova), Klaros (Menderes) ve Teos'taki (Seferihisar) kazı çalışmalarına da katkıda bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokollerle Antik Symrna kazılarına yıllık 935 bin TL, Phokaia kazılarına 935 bin TL, Yeşilova Höyüğü çalışmalarına 440 bin TL, Bayraklı Ören Yeri'ndeki kazılara 330 bin TL, Erythrai'daki çalışmalara 300 bin TL, Klaros'taki (Menderes) çalışmalara 120 bin TL, Teos'taki kazılara ise 90 bin TL maddi destekte bulunuluyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılından bu yana ödediği nakdi yardımların toplam tutarı 8 milyon 407 bin TL'yi aştı.
Büyükşehir Belediyesi, maddi yardımlardan önce de Agora, Smyrna ve Phokai'daki kazılara işçilik ve malzeme desteği veriyordu 



Sadece kamulaştırma 35 milyon TL
Büyükşehir Belediyesi, nakdi yardımın yanı sıra, binalar altında kalan eserlerin gün yüzüne çıkarılması için kamulaştırma yapıyor. Bu kapsamda Antik Smyrna Agorası ve Antik Tiyatro alanındaki kamulaştırmalar kapsamında bugüne kadar yaklaşık 35 milyon TL'lik ödeme yapıldı. 
Büyükşehir Belediyesi'nin satın alıp yıktığı binaların yerinde yapılan arkeolojik çalışmalar, pek çok önemli yapı ve eserin gün yüzüne çıkarılmasını sağladı. Agora'da kamulaştırmaların ardından yapılan çalışmalarda, İzmir için büyük bir önem taşıyan tarihi Roma Hamamı, su kanalları ve mozaik döşeme bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katlı otopark tarafındaki kamulaştırma desteğiyle ortaya çıkan arkeolojik bulgular, İzmir için büyük bir önem taşıyor.

Kent tarihine yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ören yerlerindeki arkeolojik kazılara desteğin yanı sıra, yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binaları da restore edip yenileyerek kent yaşamına kazandırıyor. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, bugüne kadar 55 milyon TL harcadı. Aslan payı Seferihisar Sığacık'taki tarihi Kaleiçi Evleri sağlıklaştırma çalışmalarının oldu. Kemeraltı Anafartalar Caddesi Yenileme Projesi, 6 milyon 500 bin TL, Havagazı Fabrikası'nın restorasyonu ise 7 milyon TL'ye mal edildi.
Yapılan çalışmalarda bugüne kadar tarihi Pınarbaşı Hamamı, Şato, Ahmetağa Konağı, Doğanlar Kilisesi, Ayavukla Kilisesi, Beith Hillel Sinagogu, Emir Sultan Zaviyesi ve Haziresi, Agora Kazı Evi, Anadolu Kulübü, Konak Pazaryeri ve Buca Kasaplar Meydanı'ndaki tarihi binaları restore edildi. Paterson Köşkü ve Agora Müze evi restorasyon çalışmaları devam ediyor. Namazgah Hamamı ihalesi gerçekleşti. Ayrıca Tire'de 3 ayrı tarihi binanın restorasyonu için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak. Tarihi Havagazı Fabrikası ve eski DGM binaları restore edilerek kent yaşamına kazandırıldı. Kemeraltı'nın canlılığına katkıda bulunmak için Anafartalar Caddesi düzenleme projesi kapsamında ilk 4 etap tamamlandı. Yine İzmir'in en önemli simgelerinden tarihi Kadifekale için sur duvarları düzenlemesi yapıldı. İçindeki camii ve şapeldeki çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Foça'daki tarihi yeldeğirmenlerinin restorasyonu da  devam ediyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.