İzmir 5. İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar'da yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurdu.
Yamanlar'a çöp tesisine yürütmeyi durdurma İzmir'de tartışmalara neden olan Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar Dağı eteklerindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'yle ilgili bir hafta içinde birbirine zıt iki gelişme peşi sıra geldi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden tesisle ilgili 14 kurumun olumlu görüş vermesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun girişimleri ve Ankara'da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'yla yaptığı görüşmeler sonucunda Orman Genel Müdürlüğü de 15. ve son olumlu görüşü bildirdi. Bakan Eroğlu, 13 Mayıs'ta İzmir'de Kocaoğlu'na olumlu görüş müjdesini kendisi verdi.
Bakan Eroğlu'nun ÇED'le ilgili Orman Genel Müdürlüğü'nün olumlu görüş verdiğini açıklamasından üç gün sonra Avukat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin 28 Nisan tarihinde verdiği kararı kamuoyuna açıkladı. Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçiminin uygun olduğu kararının iptali için açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkeme "Kurulmak istenen katı atık bertaraf tesisinin, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yer altı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından birçok olumsuzluklara yol açacağı" gerekçesiyle yer seçim işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, dava konusu karar ile bu tesisin kurulması aşamasına başlanmasının yol açabileceği olumsuz etkilerin geri dönülmesi imkansız sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
BİLİRKİŞİ RAPORU KARARIN HABERCİSİYDİ
Avukat Fatih Ülkü, İzmir 5. İdare Mahkemesi kararında etkisi olan bilirkişi raporunda sözkonusu alanın jeolojik, hidrojeolojik özellikleri, çevre mühendisliği ve halk sağlığı açılarından uygun bulunmadığını, raporu Nisan ayında kamuoyuyla da paylaştıklarını söyledi. Ülkü, bu bilirkişi raporuna, bilimsel raporlara karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin buraya tesis yapmakla ilgili ısrarını sürdürdüğüne ve gerekli onayları almak için Bakanlık'larla iletişime geçtiğine dikkat çekti.
YARGI KARARINA RAĞMEN YAPAMAZLAR!
Ülkü, "Çöplük ile ilgili karar uzman bilim adamları, üniversite ve meslek kuruluşları tarafından tartışılmadan, adeta kamuoyundan gizlenerek alınamaz. Bu projeyle ilgili tartışmalar, kısır siyasi polemiklerin içine hapsedilemez. Son günlerde medyada, İzmir Büyükşehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu'nun Ankara ziyaretinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Yamanlar'a çöp tesisi yapılması konusunda uzlaşı sağlandığı, yer seçimi ile ilgili mutabakat sağlandığı yönünde haberler yeraldı. Yargı 'Yamanlar'a çöplük yapılamaz' demişken, sadece yerel yönetim (Aziz Kocaoğlu) ve Bakanlık (Binali Yıldırım) anlaşarak, Yamanlar'a çöp tesisi yapamaz" dedi. Ülkü, yürütmeyi durdurma kararına rağmen, ilgili idarelerin anlaşmasının Yamanlar'a çöp tesisi yapılmasına yeteceğini düşünmenin, hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayacağını söyledi.
VAZGEÇSİNLER
Avukat Ülkü, çağrıda bulunarak Yamanlar'a çöp tesisi yapma ısrarından vazgeçilmesini önerdi. Yer seçiminin yargı kararıyla tespit edildiğini belirten Ülkü, "İzmir Valiliği'ne ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, bu süreçte ısrarcı bir yaklaşım izlediği gözlemlenen Aziz Kocaoğlu'na düşen, bu yargı kararını derhal uygulamak ve Yamanlar'a çöp tesisi yapma ısrarından vaçgeçmektir" diye konuştu. ÇED sürecini başlaması için Valilik Mahalli Çevre Kurulu'nun yer uygunluk onayı kararı olması gerektiğini belirten Ülkü, "Şimdi, bu kararın yürütmesi durmuşken ÇED süreci başlayamaz" dedi. Ülkü, İzmir'de bu konuda meslek örgütleri, bazıları dışındaki bilim adamlarının sessiz kaldıklarından yakındı.
ÖZAY: ISRAR EDERLERSE SUÇ OLUR
Avukat Senih Özay ise yargının bu kararla Yamanlar'a çöp tesisi yapılmasıyla ilgili kararın yürütmesini durdurduğunu, ancak mart ayında açıkladıkları bilirkişi raporunda olduğu gibi yerel yönetimin, Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve İzmir milletvekili Atilla Sertel'in yaptıkları açıklamalarla sanki "İzmir-Ankara anlaştık. Mahkeme kararı vız gelir" anlayışında oldukları izlenimi verdiklerini söyledi. Özay, "Mahkeme kararına karşın ısrar edilirse bu suç olur. Kararın gereği yerine getirilmezse sonuçları ağır olur. Biz hukuki olarak takipçisi olacağız" dedi. İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yer uygunluk onayının yürütmesini durdurma kararı sonrasında alacağı tavır bekleniyor.